1. Het Schutpad 6 km

BEOORDELING

 AFSTAND: 6 km, volgens mijn gps 6,25 km.

OPENBAAR VERVOER: Op een paar 100 meter van het startpunt. Halverwege het    Schutpad route B (in de directe nabijheid van huis de  Boom), bushalte op minder dan 100 meter. Halfuurdienst.

HORECA: Op enkele 100 meters vlakbij eerstgenoemde bushalte restaurant de Mof met terras.

PADEN: Met uitzondering van het stukje over de Leusbroekerweg geheel onverhard.

BIJZONDERHEDEN: WAARSCHUWING!!!! Vergeet geen verrekijker mee te nemen.

AANTAL STERREN: *****

Om meteen maar met de deur in huis te vallen. Als je het leuk vindt om ook vogels te spotten, neem dan vooral een verrekijker mee. Op mijn wandeling over beide lussen van het Schutpad had ik hem helaas niet bij me, maar tussen duiven, merels en mussen zag ik ook de buizerd en de bonte specht. En aan het geluid te horen leven er op het landgoed de Boom, waarover dit klompenpad voert, nog vele andere soorten. Voeg daarbij de omgeving en het succes van de klompenpaden is met dit eerste in 2002 geopende pad snel verteld.

Ik begin mijn wandeling aan het startpunt Leusbroekerweg t.o. nummer 11. Ik besluit om eerst het langste deel te gaan wandelen, 3,5 km. Langs de Leusbroekerweg wandelde ik eerst richting het oosten om na een paar 100 meter bij de voormalige overweg in de lijn Amersfoort-Kesteren  rechtsaf te slaan en het landgoed de Boom te betreden.

De in 1886 geopende spoorlijn, maakte deel uit van de internationale verbinding Amsterdam-Keulen. In de tweede wereldoorlog werd de spoorbrug over de Rijn verwoest en werd het reizigersverkeer definitief gestaakt. Nu anno 2017 is een groot deel van de lijn verdwenen en wordt het voormalige tracé bij het klompenpad omgetoverd tot natuurgebied en wandelpad. Bij de eerste de beste bocht verlaat mijn gezelschap  -de voormalige spoorlijn- mij en wandel ik verder op een door hoge bomen omzoomd pad.

Het vinden van de route is niet moeilijk. Niet alleen omdat ik vooraf de route in mijn gps heb geladen, maar ook hebben de vrijwilligers ervoor gezorgd dat de bewegwijzering in uitstekende staat verkeert. Na het voormalige tracé dient zich een nieuwe metgezel aan. De Heiligerbergbeek. Hij meandert voor een deel door het landgoed en is tussen de bosschages goed te zien. Langs de oever bloeit de gele lis uitbundig.

Voor mij doemt een lang recht pad op die mij terugbrengt naar de Leusbroekerweg. Daar aangekomen sla ik nu af in westelijke richting en begin aan de tweede lus, die 2,5 km lang is. Na een paar honderd meter ben ik bij een statig hek aangekomen tegenover de Hamersveldseweg. Achter dit hek ligt opnieuw de toegang tot het landgoed, dat ik nu van de andere zijde ga bewandelen. Direct achter het hek ligt een kleine parkeerplaats voor de enkele bezoeker die per auto komt. Een waarschuwingsbord voor teken vraagt aandacht voor die kleine niet altijd onschuldige beestjes, maar helaas komen die tegenwoordig in heel Nederland voor. Ik zie een oranjekleur tussen het groen van de begroeiing. Het blijkt het veiligheidsvest te zijn van een vrijwilliger van landgoed de Boom, die samen met de boswachter de nieuw aangeplante beuken ruimschoots van water voorziet. Wel nodig in deze droge periode. Na een praatje ga ik verder naar een groot wit gebouw.

Wikipedia meldt: “De Boom is een statig landhuis van twee verdiepingen, gebouwd in 1878/1879 in opdracht van Arnoud Jan de Beaufort, die zijn leven lang burgemeester van Leusden geweest is”. Op de naar deze burgemeester genoemde weg in Leusden kijk ik vanuit mijn woonhuis dagelijks uit. Na enkele foto’s ga ik verder. Opnieuw langs een stuk van de eerdergenoemde Heiligenbergerbeek. De beek begint ten noorden van Woudenberg is na 8 km in Amersfoort. De vroegere naam was de Lunterse beek. Die beek bestaat nog steeds, maar een deel is dus van naam verandert. Vlak daarbij is een t-spliting. Rechtdoor kan ik weer op het andere deel van het klompenpad lopen, maar dan in tegenovergestelde richting. Ik kies echter voor linksaf langs het lange rechte stuk en krijg onverwachts weer gezelschap in de persoon van een jonge kikker. Maar ik ging verder naar het startpunt en hij bleef in het door regen ontstane plasje achter.