12. Het Cotlandenpad 11 km

BEOORDELING

AFSTAND: 11 km

OPENBAAR VERVOER: Regelmatige busdienst lijn 50 Utrecht-Wageningen/Veenendaal.                      Bushalte op korte afstand (zowel vanuit Amerongen als Leersum).

HORECA: In Amerongen (meestal op maandag en/of dinsdag gesloten)

PADEN: Enkele verharde wegen en de straten door het dorp Amerongen. Veel halfverharde paden.

BIJZONDERHEDEN: Een bijzonder mooi pad door enkele fraaie landgoederen.

AANTAL STERREN: ****

Gelukkig was ik ter plaatse goed bekend, want bij de start in Amerongen ontbraken op essentiële punten de routemarkeringen. Inmiddels heb ik vernomen dat daar nog eens kritisch naar wordt gekeken. Hulde voor de snelle reactie. Binnen de eerste kilometer van het pad was er al een hoogtepunt. Letterlijk en figuurlijk, want aan de rand van de Amerongse Bovenpolder

was een uitzichtpunt en kon ik met mijn verrekijker genieten van een populatie lepelaars. Enkele kolganzen lieten zich ook niet onbetuigd. Je kan hier uren staan, maar Het Cotlandenpad roept. De naam is te danken aan de velden langs de Nederrijn waar ik langs loop. De rivier zelf liet zich niet zien.
Hoog boven de huizen verheft zich in de historische kern van Amerongen de Andrieskerk. Een juweeltje en de camera maakte overuren. Iets verderop het Kasteel Amerongen met haar mooie tuinen (let op: op maandag gesloten!). Op de hoek van de Drostestraat waar je linksaf naar het veer over de Nederrijn gaat, staat een oude herberg. Nou ja, oud? Het gebouw staat op de rijksmonumentenlijst en is in 1794 gebouwd.

En dan opent zich het landschap en loop ik het landgoed Zuylestein in. In 2007 vertrok ik na 20 jaar uit Leersum en kwam met regelmaat in het landgoed, maar van de andere zijde. Deze entree was in feite nieuw voor mij. Inmiddels wordt er hard gewerkt aan een verdere renovatie en openstelling van het landgoed. Ik verlaat het voor een ommetje over de Lekdijk, langs weer een deel van de Amerongse Bovenpolder (er loopt een korte wandeling uitgezet door Staatsbosbeheer door de polder) en duik Het Kotland in. Een particulier terrein met de voor Leersummers bekende korte fietsroute van en naar de Lekdijk. Eenmaal aangekomen op de Amerongse Wetering zie ik in deze tijd van het jaar de oproepen om vooral kersen te kopen.

Ik sta oog in oog met een paar kamelen bij boederij de Boterbloem, om daarna snel een paadje in te lopen die mij opnieuw naar het landgoed Zuylestein brengt. Ik zie de oude historische tuinmuur en de schaapskooi.

Ik wijk even van de route af voor een fotostop bij de monumentale entree van het landgoed om mij daarna snel naar Amerongen te spoeden. Met een voldaan gevoel en een rugzak vol herinneringen komt ik weer bij TOP de Burgwal om met de auto naar huis te gaan.