48. Oldenallerpad 8 km

BEOORDELING

AFSTAND: 8 km

OPENBAAR VERVOER: Bushalte School Hoef op 5 minuten van het startpunt (lijn 103 Amersfoort-Nunspeet). Uurdienst met s morgens en s middags een aantal halfuurdiensten.

HORECA: Bij het startpunt en bij de Schaapskooi. Beide zijn zelfbediening.

PADEN: Verhard, onverhard, Landgoed Oldenaller (parkbos), smalle paadjes door graslanden en varens

BIJZONDERHEDEN: Een afwisselend pad met verrassingen

AANTAL STERREN: *****

Het prikkelt in mijn neus. Ik ben bij de Zoete Inval. Maar het prikkelende gevoel komt van het vers gemaaide gras. Dat zie je hier veel. Veel grassen. Het startpunt ademt rust uit. Wil je starten met koffie. Dat mag je allemaal zelf regelen. Eigenlijk zou je niet meer op pad willen, maar ja. Het pad roept.

Als je de folder van het pad loopt vanaf nummer 1, 2 enzovoort, ben je al snel op de Oldenaller Allee. Hier stroomt de Schuitenbeek, de historische grens met polder Arkeheem. Kleine diertjes zoals libellen doen zich tegoed aan het voedsel dat voor hen hier volop aanwezig is. Het water is helder en een paar vistrappen zorgen voor kleine stroomversnellingen. Een paar honderd meter verder vliegt een buizerd snel weg. Maar goed ook, want hij zou het op mijn hoofd hebben kunnen voorzien.

Kasteel Oldenaller

Het parkbos bij dit nog bewoonde kasteel is een verademing. Maar ook het fotogenieke kasteel is een hoogtepunt op dit pad. Ook op de gronden rondom is het een en al gras en in het bos zelf groeit de varen welig. Ik hoor lawaai. Hoog in de lucht vliegt een blauwe reiger. Niet vreemd want in dit kasteelbos is het de broedplaats van 60 tot 80 reigerparen. Behalve de ene reiger hoog in de lucht zie ik ze niet, maar het geluid verraad hun aanwezigheid.

Het pad slingert zich door metershoge varens. Het lijkt wel of ik in een oerwoud loop. Ik steek een beekje over en loop verder door het grasland. Het landschap opent zich en voor mij ligt de schaapskooi van Natuurmonumenten. Ik heb geen hoge nood, maar in deze gerestaureerde schaapskooi is zowaar een toilet aanwezig. Waar vind je dat in de vrije natuur. En niet alleen dat, maar ook een automaat voor warme dranken. Ik geniet van een bakkie koffie, teken het gastenboek en ga weer verder om een bosje in te duiken.

Aan het einde kom ik in het kampenlandschap een tweetal poelen tegen. De eerste is gevuld met water en er leven kikkers en salamanders. De laatste heb ik echter niet gezien. De tweede poel was helemaal droog. De verdroging slaat dus ook hiertoe.

 

 

Richting het startpunt moet ik een overstapje passeren. Het kost niet al te veel moeite en loop even later over de Heihoef. Het is een bijzonder stukje heide die bewaard is gebleven. Maar schapen zullen hier snel aan de bak moeten want de heide is overwoekerd met grassen. Bij de realisatie van het Oldenallerpad is ook een historisch voetpad over de heide in ere hersteld. En niet lang daarna heb ik de 8 km lange rondwandeling voltooid.