15. Glindhorsterpad 10 km

Midden in het agrarische gebied in de gemeente Barneveld, ligt het dorp De Glind. Het dorp staat ook wel bekend als ‘Jeugddorp De Glind’, omdat hier van oudsher uithuisgeplaatste kinderen worden opgevangen in een gezinshuis. In het dorp zijn verschillende (jeugd-)zorginstellingen actief, de Rudolphstichting, beheert een groot deel van de gebouwen. De Glind biedt kinderen met bijvoorbeeld een verstandelijke of lichamelijke beperking, psychische of gedragsproblemen een omgeving waar zij kunnen leren wonen, werken en spelen. Maar De Glind is geen instelling, het is een gewoon dorp. Niet iedereen die er woont, werkt in de zorg. Op de scholen zitten ook kinderen van buiten De Glind. Omdat in het dorp veel aandacht is voor kinderen, zijn er veel recreatieve mogelijkheden voor de jeugd, zoals een kinderboerderij, manege en zwembad.

Glindhorsterpad-5 kopiëren

Het dorp is echter ook het startpunt van een de vele klompenpaden die er in de provincies Utrecht en Gelderland zijn.  Hier begint het 10 km lange Glindhorsterpad, een wandeling door het agrarische buitengebied van de Glind. Het pad voert door bossages, weilanden, langs boerderijen en langs de Modderbeek.

De start is bij Dorpshuis ‘De Glindster’ en voert al snel via een bospaadje naar fruittuin Tres Jolie, waar de appelen en peren roepen om geplukt te worden. Ik noemde al de Modderbeek, maar eerst lwordt een stukje langs een andere beek gelopen, dec Moorsterbeek. Deze is aangewezen als natte ecologische verbindingszone. Het is ondermeer het leefgebied van de kamsalamander, een diertje dat op de rode lijst is vermeld. Een van de oudere boerderijen is Burgstede en via het Melissen paadje is er een verbinding met een andere boerderij, Bitterschoten. Langs het pad zijn een aantal constructies te zien, welke gemaakt zijn door de eigenaar van het pad, Appie Melissen.Glindhorsterpad-36 kopiëren De constructies zijn opgebouwd uit landbouwattributen die werden gebruikt dat de boer met hand en paard werkte. Maar ook aan de natuur wordt gedacht.

Het is een rode paddestoel met witte stippen. Vroeger hoorde je dat onder deze giftige paddestoel kaboutertjes woonden. Bij deze een paar keer geklopt, maar niemand deed open. Zeker niet thuis.

Glindhorsterpad-33 kopiëren

Bij het wandelen over het Melissen paadje met al zijn constructies kom je ook langs een pluktuin. Een onderdeel daarvan zijn de zonnebloemen, die niet alleen bijen, maar ook vlinders aantrekken. En op deze wandeling wat te drinken vergeten mee te nemen? Dat is geen enkel probleem. Halverwege het Melissen paadje is een rustpunt met zelfbediening voor koffie en thee of wat anders.constructies is ook een pluktuin. Een onderdeel daarvan zijn de zonnebloemen, die niet alleen bijen, maar ook vlinders aantrekken. En op deze wandeling wat te drinken vergeten mee te nemen? Dat is geen enkel probleem. Halverwege het Melissen paadje is een rustpunt met zelfbediening voor koffie en thee of wat anders.

Glindhorsterpad-60

Maar daarna weer snel verder, want de Modderbeek wacht nog. De beek stroomt vanaf Barneveld en gaat richting Stoutenberg. De klompenwandeling Stoutburgerpad loopt daar voor een deel langs. En als ik eerlijk ben is dat gedeelte langs de Modderbeek mooier dan het gedeelte dat onderdeel van het Glindhorsterpad uitmaakt.Glindhorsterpad-53 kopiëren