Hof van Delfland

6 februari 2020 0 Door ruud mulder

Ik loop weliswaar veel en minimaal 8km per dag. Meestal zijn dat losse wandelingen van A naar B, maar met regelmaat loop ik ook bepaalde routes. Zoals op maandag 3 februari 2020. Ik wandel op het knooppuntenpad ‘Hof van Delfland’ van knooppunt 61 naar 47. Bij dit soort routewandelingen reken ik in het totaal niet mee de kilometers die ik loop om er te komen en weer thuis te zijn.

Knooppunt 61

Net over de gemeentegrens van de gemeenten Den Haag en Leidschendam-Voorburg ligt het startpunt van de wandeling bij knooppunt 61. Vandaar ga ik de tunnel in onder de A4. Na 200 meter is daar het volgende knooppunt (62). Ik wandel verder door Leidschendam en aan de rand van de plaats zie ik dat de lente in aantocht is door de eerste sneeuwklokjes.

Aan de rand van Leidschendam ligt de Leidschendammerhout. Daar is na 1,3 kilometer opnieuw een knooppunt (65).

Knooppunt 65

Het fietspad gaat verder de Leidschendammerhout in en duik ik steeds verder de natuur in. De tocht gaat in de richting van Vogelplas Starrevaart die alleen door het fietspad van de snelweg wordt gescheiden. Daar is ook een vogelkijkhut die door veel vogelspotters (en -fotografen) wordt bezocht.

Langs de A4
Vogelplas bij de kijkhut

Via het knooppunt 53 wandel ik verder in de richting van het recreatiegebied Vlietlanden. Ook hier kondigt de lente zich aan. Niet alleen sneeuwklokjes, maar ook wilgenkatjes zijn volop aanwezig.

De lente in aantocht
Wilgenkatje

Langs de knooppunten 52, 51 en 49 passeer ik de Vliet (Rijn-Schiekanaal) en loop Voorschoten binnen via de Molenlaan.

Voorschoten, Molenlaan

Het duurt niet lang meer voordat ik in het centrum van Voorschoten ben bij knooppunt 47. Het eindpunt van deze knooppunternwandeling. De afstand van deze wandeling was 11 km en het totaal van de routewandelingen in 2020 is nu 32.