Hooghkamerpad

15 mei 2020 0 Door ruud mulder

Het coranavirus waart nog steeds door de wereld. Ook in ons land zijn vele mensen het slachtoffer geworden van dit agressieve virus. Maar na 9 weken binnenzitten wordt het toch weer tijd voor een wandeling. Nog niet van A naar B, want dan moet het OV belast worden, maar wel rondwandelingen. Die kun je met de auto bereiken en je kunt alle voorzichtige maatregelen in acht nemen. Zo op 14 maart 2020. In de serie ‘wandelen buiten de binnenstad van’ zijn er nog enkele wandelingen in het dichtbij huis gelegen Leiden. Een van die wandelingen is het Hooghkamerpad, vernoemd naar het begin- en eindpunt in het park Hooghkamer. Het pad begint met een rondwandeling door de Fontuinwijk in het uiterste zuidwesten van de stad.

De Fontuinwijk is vernoemd naar een in de 17e eeuw staande volmolen. De wijk kent vrij veel galerijflats, maar wordt op verschillende plaatsen omgevormd tot een tuinwijk. De rondgang door de wijk is snel ten einde en gaan we naar de buurgemeente Voorschoten op wiens grondgebied het grootste deel van de wandeling is gelegen.

Een eerbetoon aan Piet Mondriaan

LANDGOED BERBICE

Al snel na het passeren van de gemeentegrens dient zich landgoed Berbice aan. Op de huidige plaats stond in de 14e eeuw een boerenhoeve met de naam Almansgeest. Nu luistert een hele woonwijk naar die naam.

Berbice

De wandeling gaat verder richting een groot recreatiegebied. Vlietlanden. Niet alleen grootscheepse watersportrecreatie op de plas. Uit de plas wordt zand opgepompt voor de aanleg van het klaverblad en tunnel tussen de A4 en A44. De wandelaar heeft er geen last van en kan genieten van flora en fauna vanaf de vele wandelpaden. Een tochtje rond de plas vergt een aantal kilometers en is zeer zeker de moeite waard.

Door het groene gebladerte
Langs de Vliet
Een nieuw leven

Eenmaal rond rest de wandeling naar het beginpunt. De wandeling was 15km lang en brengt in 2020 het totaal op 120km.