Stadswandeling Gouda

13 februari 2020 0 Door ruud mulder

Het is lang geleden dat ik een stadswandeling heb gemaakt. Bij iedere aflevering van ‘Toeractief’ staat er wel één in, maar het kwam er niet van. Op een zonnige dag (7 februari 2020) ben ik met randstadrail en trein naar Gouda gegaan, waar de wandeling begon bij het station. De eerste kilometer was niet echt interessant. Ze liep langs door een winkelstraat, waar een aantal winkelpanden leeg stonden (ook hier dus!). Snel was daar het middelpunt van deze historische stad. Het stadhuis.

De bouw van het stadhuis startte in 1484
Onder deze klok en klokkenspel

Aan een van de gevels hangen een aantal bellen met daaronder het klokkenspel met Floris V in de hoofdrol. Iedere twee minuten over het halve en na het hele uur is er actie waar te nemen. Floris V verleende Gouda overigens in 1272 stadsrechten. De wandeling voert via straatjes (Achter de kerk) rondom de grote kerk, bekend als Sint Jan Gouda.

Achter de kerk
Achter de kerk

De kerk torent boven alles uit. het is de ‘grote kerk’, maar ‘lange kerk’ zou een betere benaming zijn geweest. Vlakbij de kerk vinden we in een tuin het borstbeeld van Erasmus. Erasmus wordt hier kind van de stad genoemd. De wandeling treedt dan ook in zijn voetsporen.

Erasmus
Sint Jan Gouda
Sint Jan Gouda

De wandeling voert tenslotte langs het Gouwekanaal weer terug naar het station. Het was een korte stadswandeling van 4 km en het totaal in 2020 komt daarmee op 36 km.