Water

13 maart 2020 0 Door ruud mulder

Het water speelde mij grote parten, al wist ik dat nog niet in Maassluis aan de start van de tweede dag op het Grote Rivierenpad. Het was wat winderig, maar de zon scheen en -heel belangrijk- het was en bleef droog. Vanuit de metro (Maassluis Centrum) was het maar plm. 300 meter naar de plek waar ik eerder vanuit Hoek van Holland was gestopt. Hier begon ik aan de uiteindelijk 24 km (gepland waren er ruim 23) op weg richting Hoogvliet. Aan de Nieuwe Waterweg was het wachten op de pont naar Rozenburg.

Nieuwe Waterweg met aan de overzijde Rozenburg
Wachten op de veerboot die mij naar Rozenburg zou brengen

Eenmaal aan de overzijde ging de route een stukje westwaarts om langs die kant rond Rozenburg te wandelen op weg naar het Calandkanaal. Hoewel geen rivier, was ook dit één van de verkeersaders voor de binnenvaart. Hier liggen ook de olieraffinaderijen en de vele opslagtanks. Maar de eerlijkheid gebiedt ook te vertellen dat ik van de stank in de lucht niets gemerkt heb.

Calandkanaal

De bedrijvigheid liet ik achter mij en via enkele bruggen wandelende ik langs het Blankenburgse Rak naar Zwartewaal, één van de dorpen waar men in vroegere eeuwen leefden van de visvangst. Nu is het verstild en liggen in de haventjes vele pleziervaartuigen.

Zwartewaal

Na Zwartewaal was ik voor ik het besefte al in het 3 km verderop gelegen Heenvliet en kort daarop in het schilderachtige dorpje Geervliet. Geervliet maakt deel uit van de gemeente Nissewaard (sedert 2015). In de periode 1812-1980 was de toen nog stad Geervliet een zelfstandige gemeente en van 1980 tot 2015 deel van de gemeente Bernisse. Na samenvoeging van de gemeenten Bernisse en Spijkenisse werd het Nissewaard. Het gemeentehuis uit de 17e eeuw (en een eeuw later verbouwd) is een Rijksmonument. En nu ik het toch over monument heb. Bij de Spijkernisserbrug staat als monument een herinnering aan de oude brug (bouw 1900-1903). Dit was de eerste brug want voor 1903 werd de verbinding over het water onderhouden door een veerboot.

Monument eerste Spijkenisserbrug

Via de huidige brug steek ik de Oude Maas over. Deze rivier zal mij ook op de komende etappe vergezellen. Vol goede moed ging ik door de Visserijgrienden het vlinderpad op, Maar een stuk verderop lag ook de vlonder ongeveer een halve meter onder water en kon ik niet verder.

Hier had ik nog geen last van het water

Terug dan maar weer en via bossages op een steile helling kon ik een ander pad bereiken. Dit pad lag onderaan een dijkje en bracht bij naar het einde van de Visserijgrienden, waar wel een bord stond dat het vlonderpad tijdelijk was afgesloten, maar aan mijn kant van de vlonder ontbrak een waarschuwingsbord. Het was jammer dat ik niet door de grienden kon wandelen, maar aan het einde werd de omvang goed duidelijk.

Aan het einde van de Visserijgrienden bij Hoogvliet.

De tocht van vandaag was dus uiteindelijk 24 km en brengt het totaal van 2020 op 105 km.