Van 71 naar 29

14 januari 2020 0 Door ruud mulder

Het is zaterdag 11 januari 2020. Voor mij ligt de kaart van de knooppunten van Hof van Delfland. Het is de bedoeling dat ik in 2020 weer een aantal knooppunten aaneen rijg voor een wandeling. Vandaag zoek ik de randen van het Westland op. Ik start in Den Haag bij het sportcentrum De Uithof (knooppunt 71) en loop via een aantal knooppunten naar de Nieuwe Plantage in Delft (knooppunt 29). Een totale afstand van 14 kilometer. Het is koud als ik start. Ik wandel langs de Wennetjessloot op de grens van het Westland bij Wateringen. Mijn eerste doel is Kwintsheul, het dorp waar ik van 1975 tot 1987 heb gewoond.

Het riet wuift door de koude wind. Af en toe steekt een meerkoetje het water van de ene kant naar de andere over. Nog voor ik in Kwintsheul ben zie ik al de eerste kassen. De rand van de glazen stad.

Het gebied staat onder druk. Een aantal bedrijven zijn verouderd. De gasprijzen vliegen omhoog. Er wordt geschreeuwd om modernisering. En nog veel belangrijker, minder glastuinbouw en meer innovaties. Er staat ons een grote gastransitie te wachten. Zou dit bedrijf al elektrisch zijn gegaan?

Naast het hoogspanningsnet van Rijswijk Wateringen staat een Schaapsweimolen. Het is een oude molen uit 1826 die verplaatst moest worden vanwege de aanleg van de A4. Ik duik onder diezelfde A4 door en loop op de grens van de gemeenten Midden-Delfland (den Hoorn) en Delft. In Delft is toch wel nog wat groen te vinden aan de rand van de stad, al is het krentenboompje niet helemaal je dat.

Maar ja, je kunt niet alles hebben. Even later ben ik op de Nieuwe Plantage (knooppunt 29) waar ik op lijn 19 naar huis stap.

De wandeling was 14 km. De totale gewandelde afstand in 2020 is 21 km.