Wandelen naar de campus

10 januari 2020 0 Door ruud mulder

Het is maandag 6 januari 2020. Voor mij ligt de gids ‘Wandelen naar de campus’ van de uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. In de gids 13 wandelingen van de stad naar de campus van de universiteiten in Nederland. Ik wandel vandaag naar de campus van de Technische Universiteit van Delft. De identieke villa’s aan de overzijde van het water tegenover het station behoorden tot de universiteit.

Scheikunde, Natuurkunde en Werktuigbouwkunde waren de faculteiten die hier waren ondergebracht. Wandelend door de historische binnenstad van Delft passeer ik studentensociëteiten, studentenhuizen en gebouwen, w.o. een kapel waar een stuk historie van de universiteit ligt. Langs het Rijn-Schiekanaal (ook wel bekend als de Vliet) word ik richting de huidige campus geleid. Aan het kanaal het clubgebouw van de studentenroeivereniging Laga (1926) met daarachter de v.m. faculteit Scheeps- en werktuigbouw (1911).

Het science center is gevestigd in de vm faculteit Mijnbouwkunde

met daarnaast de botanische tuin uit 1917.

Vandaar is het niet ver meer naar de huidige campus. Iedere universiteit beschikt wel over één of meerdere bibliotheken. Onder een schuine grasvlakte een kegel, dienende om het licht in de bibliotheek toe te laten.

Hier op de campus staan vele universiteitsgebouwen in verschillende vormen van architectuur bijeen. Opvallend is het gebouw aan het Mekelpark, tevens het einde van de wandeling.

De wandeling was 7 km. De totale gewandelde afstand in 2020 is 7 km.